Reclama

http://www.jocuri-noi.ws - jocuri noi
http://www.jocuri-barbie.ws - jocuri barbie http://www.jocuri-copii.ws - jocuri copii
http://www.jocuri-tari.ro - jocuri

duminică, 28 septembrie 2008

Noile sisteme de siguranţă Nissan, inspirate de zborul albinelor

Noile sisteme de siguranta Nissan inspirate de zborul albinelor

Specialiştii de la Nissan Motor au dezvoltat un sistem de evitare a coliziunilor inspirându-se din modul în care zboară albinele. Noua tehnologie va fi prezentată săptămâna viitoare la o expoziţie ce va avea loc în Japonia. Sistemul BR23C (biometric car robot drive) a fost realizat în colaborare cu Universitatea din Tokio şi face parte dintr-un proiect de amploare, prin care Nissan îşi propune să înjumătăţească numărul victimelor provenite din accidentele rutiere, în perioada 1995 - 2015.

Inginerii şi-au luat albinele ca sursă de inspiraţie datorită abilităţii acestora de a zbura cu viteze mari fără să se lovească de obiecte în timpul zborului. Ei au descoperit că albinele îşi crează o "zonă tampon" şi, ajutate de câmpul vizual de 300 de grade, pot detecta rapid obstacolele şi îşi pot modifica din timp traiectoria.

Asemănător, tehnologia folosită de Nissan va folosi un laser telemetric care acoperă un câmp de 180 de grade şi îl scanează. Dacă un obstacol este detectat, sistemul va calcula distanţa până la acesta şi, ţinând cont de timpul rămas până la impact, computerul de bord va acţiona frânele sau schimba direcţia vehiculului pentru a evita coliziunea.

Producatorul va prezenta sistemul sapatamana viitoare la expozitia Ceatec care se va desfasura intre 30 septembrie si 4 octombrie in Chiba, Japonia.

Niciun comentariu: